#4 Voiko nauraa vaikka hävettää ja nolottaa?

häpeä ja nolous naurutreenit rohkeus Aug 28, 2021
 

Mikä sinua hävettää ja nolottaa? Ja estävätkö nuo tunteet sinua toimimasta ja toteuttamasta asioita elämässäsi? Nyt ollaan ison äärellä, koska häpeä voi olla niin iso asia joillekkin meistä, että se muuttaa elämää rajoittavaksi ja kahlisevaksi eli jätämme tekemättä asioita elämässämme, kun emme kehtaa tai hävettää niin, että ei jaksa edes yrittää. Lamaantuminen saa vallan.

Tämä aihe on minulle henkilökohtaisesti erittäin tärkeä, koska se on näyttäytynyt elämässäni juuri tuona rajoittavana tunteena. Se on ollut joskus niin lamauttava, että olen jättänyt menemättä ja tekemättä asioita oman häpeän tunteeni takia. Sen on "jäädyttänyt" minut toimimasta ja vienyt oman pääntätävaltani, niin pahalta se on tuntunut. 

 

Häpeä vie ja mie vaan vikisen, vai voisiko olla toisin päin?

Vuosia olen kärsinyt enemmän ja välillä vähemmän, mutta kun aloin kiinnostumaan siitä ja sen kahlitsevasta voimasta, niin päätin että haluan tulla sinuiksi oman häpeäni kanssa. Halusin omia ja ottaa haltuun oman häpeäni. Aloin ottaa riskiä olla tilanteissa, pakenematta niistä, jossa huomasin häpeän tunteen nousevan ja sananmukaisesti se näkyikin kasvoillani leviävänä punana, kurkkua kuristavana tuntemuksena ja päässäkin saattoi tuntui huimaavalta.

Aloin myös puhumaan häpeän tunteestani juuri siinä hetkessä ja tilanteessa toisten kanssa jos se oli mahdollista. Sekä saatoin myös kysyä ihmisiltä, onko kasvoni punaiset, koska siltä minusta tuntui, että naamani "helottaa" kun punainen paloauto. Kerroin siinä hetkessä mahdollisimman avoimesti miltä kehossani tuntuu sekä millaisia ajatuksia mielessäni liikkui.

Useasti pääsin tavoitteeseeni ja oli myös useita kertoja kun aikomukseni ei toteutunut, mutta kuvittelen että olin noissa hetkissä kuitenkin aiempaa tietoisempi ja läsnäolevampi kuin ennen. En antanut periksi, vaan jatkoin harjoituksia ja jatkan edelleen tänä päivänä. Olen oppinut että sanoittamalla kehon tuntemuksiani ja millaisia ajatuksia mielessäni liikkuu, selkeyttää paljon sekä tuo minua läsnäolevammaksi. Ja tähän auttaa myös naurun hörähtelyt, jotka myös samalla lisäksi rentouttavat.

Häpeäni on siis jalostanut minua pikku hiljaa pelottomammaksi, niin että nyt se ei todellakaan enää rajoita, vaan päin vastoin. Olen kääntänyt sen avoimuudeksi ja voimavarakseni. Olen haastanut itseäni menemään tilanteisiin, mitkä jännittää ja herättää häpeän tunnettani, koska silloin voin myös vahvistaa itsessäni sitä ajatusta, että saan ja voin elää vapaammin hankalilta tuntuvista tunnetiloista huolimatta. 

On ollut ihanaa huomata, että olemalla mahdollisimman paljon sitä mitä on, häpeän tunteesta huolimatta, on se vahvistanut minussa ajatusta, että tästäkin selviän hengissä ja elämä kantaa. Se on oikeastaan aikas jännittävää mennä tilanteisiin missä ei olekkaan aina niin kontrollissa ja ohjat tiukasti omissa käsissä. Ensi viikolla on taas yksi sellainen tilanne tulossa ;D (halusin kirjoittaa sen myös tähän, tuntui tärkeältä kertoa se julkisesti).


Naurutreenistä lisää uskallusta ja rohkeuden tunnetta omaan elämään

Nauraminen on ollut aina tärkeä osa minua ja omaa olemiseni tilaa. Rakastan hulluttelua, pöljäilyä, pelleilemistä, improilua ja siitä syntyvää naurua. Kun menin ensimmäiseen naurujoogan koulutukseeni Tukholmaan 2003 olin aikas kuutamolla, että mihin oikein olen menossa, eikä minulla ei ollut hajuakaan mitä  naurujooga edes on, en siis tiennyt aiheesta lähestulkoon mitään. En edes miten nauru aloitetaan naurujoogassa ja mitä nauruharjoituksilla tarkoitetaan :D  

Ainoa asia joka ajoi minua menemään ohjaajakoulutukseen oli sisäisesti varma tunne siitä, että olen menossa täysin oikeaan paikkaan ja että tämä tulee muuttamaan elämääni radikaalisti. Siinä oli varmuutta kerrakseen, muuta vakuuttelua en asiaan kaivannut.

Kun olin koulutusviikonlopun jälkeen matkalla takaisin Suomeen oli oloni uskomattoman rohkea ja uskalsin ottaa aivan eri tavalla kontaktia vieraisiin ihmisiin lentokentällä, odotellessani koneeni lähtöä. Muistan tuon tunteen niiiiiin selvästi, kuin se olisi tapahtunut juuri eilen.

Todellakin naurujooga on muuttanut elämääni ja tuosta edellä mainitusta hetkestä on nyt 18,5 vuotta. Nauru edustaa minulle itseilmaisua, elämän iloa ja rohkeutta, olla avoin rakastava itseni, sydän avoimena toisten naurujien kanssa. 

Edellisessä #3 blogipostauksessani tarjoilin naurutreenivideon, jonka avulla myös sinä voit kokeilla tehdä nauruharjoituksia minun kanssani. Jos aihe on sinulle uusi ja et ole ennen edes kuullut moisesta naurutreenistä ja nauruharjoituksista, niin ei haittaa.  Tai olet ehkä kuullut, mutta et ole konkreettisesti kokeillut tai ehkä oletkin jo osallistunut naurujoogaan livenä minun tai jonkun toisen ohjaajan kanssa. 

Nyt joka tapauksessa pyydän sinua nauramaan kanssani ja koska tämän kertaisena aiheena oli häpeä ja nolous niin sitä suuremalla syyllä. Tämä on sinulle samalla itsetutkistelun paikka, positiivisesti ajateltuna. 

Havannoi itseäsi kun teet naurutreeniä kanssani, millaisia tuntemuksia voit havaita kehossasi ja ajatuksia mielessäsi? Nouseeko puna poskille, huomaatko ehkä ajattelevasi, että mitäs jos joku ulkopuolinen näkee sinun tekevän harjoituksia tai kuulevan naurusi? Rajoittaako se sinua? Mitäs jos tekisit treenin kuitenkin, vaikka huomaat ajattelevasi itseäsi rajoittavasti?

Vai nouseeko nolouden tunne kehossasi siitä, että ajattelet, että eihän tässä ole mitään järkeä ja ihan hullun hommaa ja kohta ehkä tulee "valkotakkiset ja hakee pois". Tuo viimeinen kyllä varmasti lisää naurua, koska kukaanhan ei tule hakemaan, vaikka haluaisi, kokeiltu on ;D

 

Sinä voit päättää hypätä naurutreeniin mukaan ja näin antaa hulluttelun sekä hauskuuden raivata enemmän tilaa elämässäsi

On ollut mahtavaa kuulla todisteita kanssanaurajilta siitä kuinka naurujoogaan osallistuminen on lisännyt heissä vapauden ja rohkeuden tunnetta. Yhteiset makeat räkätykset ja käkätykset ovat avanneet kohinalla ehkä vuosiakin kroonistuneita patoumia.

Naurujen jälkeen joillakin osallistujilla on selkä tai jalat ollut vetreämpiä tai mieli innokas ja villi sekä monet ovat huomanneet oman sisäisen lapsensa heränneen eloon. Kun on saanut luvan kanssa turvallisesti "pöljäillä" ja tehdä helppoja nauruharjoituksia toisten kanssa, vaikka aina ei ole edes naurattanut kun on tullut "pelipaikalle".

Nauruihin kun voi osallistua myös silloin, vaikka olisi ns "paskin päivä ikinä" tunne päällä. Yhdessä turvallisesti koettu naurun hetki on joillekkin ollut ehkä aluksi haasteellinen kun häpeän ja nolouden tunteita on voinut nousta pintaan. Kun eivät ole paenneet paikalta vaan tehneet harjoituksia yhdessä ja antautuneet nauruflow vietäväksi, on olo ollut täysin päinvastainen naurutreenin jälkeen. 

Oman kokemukseni kautta ja paljon osallistujien myönteisiä palautteita saaneena, en voi muuta kuin rohkaista myös sinua kokeilemaan, nyt heti pääset videon välityksellä naurutreeniin käsiksi ja myöhemmin voit osallistua vaikka live  verkkonauruihin sekä liveryhmiin tulemalla paikan päälle. Näitä kaikkia mahdollisuuksia tulee olemaan tarjolla.  

Voi parhaiten ja jatketaan taas aiheen parissa noin viikon päästä täällä blogissani... siihen saakka...hyvä hyvä sinä, jooooooo <3


Nauruterveisin, Essi Wiola :)


Ps. Naurusta lisää www.naurujooga.fi, facebook ja instagram, naurujooga.fi sekä naurutreenit.fi.

Pps. Ja huomaa alla voit liittyä kohta avautuvan naurutreenit.fi naurupostin listalle ja näin samalla varmistaa itsellesi erityisen VIP-paikan naurutreenit salille. Saa kertoa myös kavereille!

 

 

  

 

  

Tilaa uutiskirje

Näin varaat samalla ilmaisen VIP -paikkasi alla ja saat tiedon heti kun naurusalin ovet ovat auki!

Halutessasi voit peruttaa naurutreenit postin milloin haluat.